Blog
/
Algemeen

Scheiding en vastgoed: wat nu?

4/3/2024
|
30 MIN leestijd
Inhoudsopgave

Scheiding en vastgoed: wat nu?

Bij een scheiding komt meer kijken dan alleen emotionele overwegingen, zeker als er een koophuis in het spel is. Het proces van ontvlechting kan ingewikkeld zijn, maar met de juiste kennis en aanpak is het mogelijk om er zo goed mogelijk uit te komen. In dit uitgebreide artikel duiken we diep in de materie van scheiding en vastgoed. Van het vaststellen van eigendom tot het overwegen van verkoop, we behandelen alle essentiële stappen.

Scheiden met een koophuis

Een scheiding brengt een zee van veranderingen met zich mee, vooral wanneer u samen een koophuis bezit. De eerste vraag die vaak opkomt, is: "Wat gebeurt er met ons huis?" Uw koophuis is niet alleen een financiële investering, maar ook een plek vol herinneringen. Het besluit over wat ermee te doen is zelden eenvoudig en vereist een grondige afweging van verschillende factoren zoals marktwaarde, hypotheek, en emotionele waarde.

Wie is de eigenaar van het huis

Bij een scheiding is het cruciaal om duidelijk te hebben wie de juridische eigenaar is van het huis. Dit kan afhangen van of u gehuwd was in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. In Nederland, bij een gemeenschap van goederen, zijn beide partners gelijke eigenaren van het huis, ongeacht wie de hypotheek betaalt. Bij huwelijkse voorwaarden hangt het af van wat er in de overeenkomst staat.

Wat is de hypotheeksituatie

De hypotheek speelt een sleutelrol in de besluitvorming rondom een koophuis bij een scheiding. U moet samen met uw ex-partner overleggen over wie de hypotheek blijft betalen, of dat de hypotheek misschien overgenomen kan worden door een van beiden. Dit hangt af van de financiële situatie van beide partijen en de bereidheid van de hypotheekverstrekker om mee te werken.

Laat je woning taxeren

Voordat er beslissingen worden genomen over het huis, is het raadzaam om het te laten taxeren. Een taxatie geeft u een realistisch beeld van de waarde van het huis. Deze informatie is cruciaal voor het verdelen van de opbrengst bij verkoop of voor het berekenen van de uitkoopsom als een van beide partners in het huis wil blijven wonen.

Echtscheidingsconvenant

In het echtscheidingsconvenant worden alle afspraken omtrent de scheiding vastgelegd, inclusief die over het koophuis. Het is belangrijk om hierin duidelijke en eerlijke afspraken te maken om toekomstige conflicten te voorkomen. Dit document is juridisch bindend, dus het is raadzaam om dit met juridische hulp op te stellen.

Samen verantwoordelijk voor de hypotheek

Zelfs na een scheiding blijven beide ex-partners in principe samen verantwoordelijk voor de hypotheek, tenzij anders afgesproken. Dit betekent dat als een van beiden de hypotheek niet kan betalen, de ander hier wettelijk nog steeds voor opdraait. Het is dus van belang om hier goede afspraken over te maken en deze vast te leggen.

Verkoop

In veel gevallen wordt besloten om het huis te verkopen. Dit kan de meest rechtvaardige manier zijn om de waarde van het huis te verdelen, vooral als geen van beiden de hypotheek alleen kan dragen. Bij de verkoop van het huis komen verschillende aspecten kijken, zoals het zoeken van een koper, het bepalen van de vraagprijs, en het regelen van de bezichtigingen.

Waarom is verkoop vaak de beste optie?

Verkoop wordt vaak gezien als de beste optie omdat het een schone lei biedt voor beide partijen. Het vermijdt de complexiteit van het uitkopen van een van de partners en zorgt voor een duidelijke verdeling van de financiën. Bovendien kan het emotioneel minder belastend zijn om niet in een huis te blijven wonen dat herinneringen aan een voorbije relatie met zich meebrengt.

Lees gelijk verder over alles wat u moet weten over het verkopen van uw huis!

Restschuld

Een belangrijk punt om rekening mee te houden bij de verkoop van een huis tijdens een scheiding is de mogelijkheid van een restschuld. Als het huis verkocht wordt voor minder dan de hypotheekschuld, blijft er een restschuld over. Deze schuld moet onder de ex-partners verdeeld worden, wat een extra financiële last kan betekenen.

Overwaarde bij de verkoop

Als het huis voor meer wordt verkocht dan de hypotheekschuld, is er sprake van overwaarde. Deze overwaarde moet tussen de ex-partners verdeeld worden. Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken, die vaak worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Bij een scheiding is vaak vastgoed, waaronder de woning, een groot stuk. Het is fijn om dit op een goede en eerlijke manier op te lossen. Bij Jin Real Estate staan jullie wensen centraal. Gaan jullie over tot verkoop? Bekijk onze verkoop pagina of kom met ons in contact!

Ontdek uw woningwaarde
Woning aanmelden
Deel dit artikel
Gekopieerd naar het klembord